Интернет за училища и други общности

Интернет е пътят към бъдещето на децата по света и по-специално на онези от тях, които живеят на по-отдалечени места. Правителствата и международни организации като организацията „Лаптоп за всяко дете” (OLPC) работят за осигуряване на достъп до Интернет за училища и други общности в тези райони. В отсъствието на кабелна инфраструктура за такива проекти Wi-Fi мрежите се превръщат в основна алтернатива.

Решението за осигуряване на достъп до Интернет в училищата е доказало своята ефективност както по отношение на качеството на услугата, така и по отношение на разходите. Решението е базирано на безжични широколентови базови станции, които използват уникалната и мощна технология на моделиране на лъча. Само една базова станция е в състояние да осигури достъп не само за училището, но и за домовете на учениците и цялата общност в околността.

Базовата станция е снабдена с функция за установяване на транспортна мрежа за връзка, която я прави изключително лесна за инсталиране. Покритието на допълнителни села и общности може да се осигури по лесен начин просто с монтиране на допълнително устройство. Технологията за моделиране на лъча beamforming гарантира, че не се налага никаква тежка работа по съосване на устройствата в хода на инсталиране.

Базовата станция е с много нисък разход на енергия, обикновено по-малко от 35 W. Това позволява устройството да се снабди със слънчево или акумулаторно захранване на отдалечени места без достъп до електрозахранване.

Основни преимущества:

  • Осигурява добро проникване на закрито, което гарантира реален достъп за жилищата в околността и училището
  • Решението е свързано с нисък разход за реализиране на инфраструктурата и за поддръжка
  • Поддържа дълги транспортни връзки с множество point-to-point сегменти от до 20 km на устройство с една и съща базова станция